F
Vlaamse Border en Fife fancy club
Home
Blog
Geschiedenis
Bestuur
Fotoalbum
Kalender
Kwekers
Uitslagen
Inschrijvingen

Blog

TERUGBLIK 2017

Gepost door Dirk Pelgrims op 04/01/2018

TERUGBLIK 2017

Nu het nieuwe jaar weer zijn aanvang heeft genomen kunnen we het oude jaar best afsluiten door de hoogtepunten betreffende onze club nog eens te belichten.

Het waren weer de gevestigde waarden als Winkelmans & Torfs , Werner Van Dessel en Dirk Pelgrims  die de naam en faam van de club wisten hoog te houden, zonder de prestaties van ander clubleden te vergeten welke ook  bijdragen tot de uitstraling van de club. De meest in het oog springende waren een aantal “Best in show “ noteringen  voor leden van onze club die behaald werden op BPC. Shows her en der ten lande.

Het hoogtepunt voor de club was natuurlijk de 1 dag show die dit jaar door omstandigheden niet op zaterdag kon doorgaan maar op zondag zijn verloop kende. Er werden wat minder vogels ingetekend  wat naar alle waarschijnlijkheid het gevolg was van de verandering naar zondag.

Als men de clubanalen er op naslaat moet  men vaststellen dat het niet al te vaak sant in eigen club is voor de deelnemende clubleden. Maar dit jaar was het Bingo  “best in Show” met Border  voor het  partnerschip Winkelmans & Torfs, ze konden dan ook niet machteloos toezien hoe Werner Van Dessel in 2016 met deze eer aan de haal ging met Fife Fancy.

De keurmeesters van dienst waren ook dit maal weer internationaal getint met  voor de sectie  Borders Ruud Bakker uit Nederland en voor de sectie  Fife Fancy  het Partnership Bächler & Vadder uit Duitsland. De club maakt er een erezaak van om te zorgen voor een goede afwisseling van telkens andere keurmeesters uit verschillende landen om een zo groot mogelijke  internationale zienswijze  bij de beoordeling te bekomen.

Wat het nieuwe jaar zal brengen voor ieder van ons in de hobby is nog af te wachten maar een goede kweek is vaak de voorbode van een goed show seizoen. Zo wenst de “VLAAMSE BORDER & FIFE FANCY CLUB” iedereen een succesvolle kweek toe en hopen we de mooiste exemplaren te mogen aanschouwen  op onze show editie 2018.

SAM_1474.JPGSAM_1468.JPGSAM_1471.JPGSAM_1473.JPGSAM_1476.JPGSAM_1477.JPGSAM_1479.JPGSAM_1487.JPGSAM_1488.JPGSAM_1489.JPG

TEN HUIZE VAN……WERNER VAN DESSEL

Gepost door Dirk Pelgrims op 12/09/2017

Nu de zomer op zijn laatste benen loopt en de herfst straks zijn opwachting maakt staat ook het nakende show seizoen in de startblokken.

Voor al dat gekwetter en gezang van onze gevederde vrienden weer her en der in de parochiezalen van ons Belgen land los barst en er om de beste in show gestreden word, ga ik op bezoek bij de kannibaal van Ramsel .

Hij wist vorig jaar telkens hij deelnam met zijn super Fife Fancy kanaries met de eer van de beste Fife in show te gaan lopen, ik wilde wel eens zien of hij dit jaar aan dit huzarenstukje een vervolg kon borduren.

Wel ik kan de organisatoren maar beter waarschuwen,  als er vorige jaren al geklaag te horen was dat het altijd dezelfde was die met de eer ging lopen, en ze dit allerminst leuk vonden. Er zal maar één manier zijn om dit te voorkomen, en deze bestaat er in van hem als keurmeester uit te nodigen dan maken de anderen ook eens kans om een prijs te winnen.

WERNER IN 10 VRAGEN

1 Wie is Werner?

Werner is 47 jaar en professioneel  aan de slag bij bussenbouwer Van Hool, hijzelf en zijn vogels resideren op het ouderlijk erf  te Ramsel. Hij houd het bij huisvesting en verzorging vrij basic, grote theorieën verkondigt hij niet, maar ik ken er niet veel die zo veel inzicht bezitten als het over kweken en koppelen gaat als Werner. Over lijn inteelt heeft hij een afwijkende mening wie veel op goede lijnen inzet en deze over enkele goede vogels uit zijn bestand laat lopen bv één goede man tegen meerdere popjes komt al snel aan het einde van deze lijn volgens Werner. Bij hem geen lijnen elke vogel moet de kwaliteit  bezitten om voor goede nakomelingen te zorgen dit is volgens Werner een van zijn sterkste punten en de grondslag  waarom hij zich  langere tijd aan de top kan handhaven.

2 Het Begin.

In 1991 kwamen door toedoen van moeder de eerste kanaries het erf vervoegen het werden Norwich en  Yorkshire kanaries, zeker niet de makkelijkste om mee te starten desondanks behaalde hij in 1996 al een 4de plaats op het WK met Norwich. Anders dan van vader op zoon was het Werner die vader Frans wist te begeesteren om het ook met kanaries en op de plaatselijke tentoonstellingen eens te proberen. Zijn eerste club waar Werner een lidkaart aanvroeg was bij “ De Heikneuter”  te Pijpelheide. 

3 Vandaag.

Werner heeft als liefhebber al heel wat watertjes doorzwommen bijna alle rassen passeerden bij hem de revue , een nieuw ras dat zijn opkomst maakt intrigeert hem steeds maar even snel kan hij hier afstand van nemen. Hij bezat in het verleden van bij de beste Fiorinos die er te vinden  waren maar eens het ras gesetteld was gingen de beste exemplaren naar vader Frans en hijzelf stopte er mee.

Vandaag kweekt hij  Irish fancy en japan Hoso , maar iedereen kent Werner als de superman met  Fife fancy ook zijn grote broer de Border heeft Werner zijn interesse gewekt we zijn benieuwd.

Werner is lid van verschillende verenigingen binnen de vogelwereld maar als mede stichter van de erg succesvolle “ Vlaamse Border & Fife Fancy club” draagt deze zijn voorkeur weg.   

4 De Kweek.

Voor Werner begint de kweek  bij het vertrek van zijn vogels naar het WK, het licht gaat dan onmiddellijk naar 15uur. Hij zet einde december zijn kweek- koppels reeds samen in de kweekbak zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen. Bij  Borders en Fife Fancy  durft hij al eens wisselkweek toepassen de andere rassen zitten per vast koppel.

Als eivoer kiest hij steevast voor VAN OBBERGEN  en dit reeds  jaren met groot succes, verder gaat er nog couscous , broccoli en erwten uit de diepvries door het eivoer, pellets worden naar believen ter beschikking gesteld

5 Algemene verzorging.

Gedurende gans het jaar beschikken de vogels over de zaadmengeling  suprème van het huismerk Hoebregts uit Heers, verder kunnen ze vrij over pellets beschikken. De kweekvogels verblijven buiten de kweek in ruime volières waar ze vrij kunnen uit  vliegen.

6 Deelname aan de show.

Zijn voorkeur gaat uit naar de 1 dag shows van de B.P.C  federatie, maar ook de plaatselijke shows her en der kunnen vaak op Werner zijn aanwezigheid rekenen.

Hij is dan ook de uitgelezen man om zijn mennig te geven en de onderlinge verschillen voor wat betreft de keuring,  en deze eens toe te lichten.  

Op de 1 dag show zijn het gewoonlijk specialisten van één ras die een oordeel gaan vellen over de vogels, dit hoeven daarom niet altijd erkende keurmeesters te zijn als ze maar top zijn in de rassen die ze gaan beoordelen.

Op de plaatselijke show komt er soms een heel andere beoordeling aan de orde, hij kan er best mee leven en begrijpt ook de moeilijke opgave voor de keurmeesters die alle rassen moeten keuren en dat dit niet makkelijk moet zijn.

7. Zijn Voorkeur

Ik stelde hem de vraag dat als hij nog slechts één ras zou mogen over  houden welk dit dan wel kon zijn? Tot mijn verbazing was zijn antwoord “geen één dan stop ik er mee” ik had veel geld durven inzetten dat hij Fife fancy zou antwoorden. Een stuk van zijn hobby is vooral met meerdere rassen aan de top te kunnen komen, en dit zonder met grote sommen geld te zwaaien, nee veel van zijn vogels werden gewoon bij de opkoper aangekocht.

Wat verwacht hij van een goede Fife ?  De normale kwaliteiten zoals goede rondingen goede bevedering en een goede nekinval enz. Het  stokpaardje van Werner is een goede breedte en dit op de juiste plaats, namelijk aan de schouders, ook de voldoende hoogte van de poten moet er zijn. Maar wat vooral opvalt als  een uitzonderlijk kenmerk aan zijn vogels is dat ze  een uitzonderlijk kort staartje bezitten.

Bij men bezoek verbleven de vogels nog in de vluchten en scharrelden ze wat rond op de grondt  wat me een goed beeld gaf van het model. Ik zag vogeltjes die van boven gezien bijna zo breed waren als ze lang waren met onmogelijke korte staartjes en dit niet bij enkele maar bijna bij allemaal.

8 De toekomst van de hobby

Volgens Werner ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, de kosten voor een beginnende liefhebber en dagelijks onderhoud swingen de pan uit. De reglementeringen op alle gebieden bedreigen de toekomst en het verder bestaan van veel rassen en dit  vooral binnen de postuurvogels . 

9 Belangrijkste show van het jaar?

De allerbelangrijkste show voor Werner is deelname aan het WK elk jaar, maar ook de 1 dag show van Antwerpen kan zijn hart beroeren, daar hij er al twee jaar na elkaar op de tweede plaats eindigde.

 En dan ook zeker  de show van de club waar hij bij het ontstaan ervan mee aan de wieg heeft gestaan de “Vlaamse Border & Fife Fancy club” deze ook dankzij Werner met +- 800  vogels welke jaarlijks aanwezig zijn voor de twee rassen kon uitgroeien tot een van de grootste van het land en ver daar buiten.

10 Goede raad van Werner voor de beginnende liefhebber.

Goed informeren over het ras dat men gaat aanschaffen –  in het begin een niet te moeilijk te kweken ras kiezen – niet met te veel vogels starten    goede kwaliteit aanschaffen    voorzichtig beginnen zonder dure investeringen te doen naar materiaal toe  – veel shows bezoeken en u niet laten afschrikken om vragen te stellen aan de gevestigde waarden van een ras – in het begin best vogels aanschaffen bij één bepaalde liefhebber – niet te snel hoge verwachtingen koesteren bij aanvang – en vooral niet vergeten dat men top vogels niet kan kopen maar ze zelf moet proberen te kweken.

SAM_1460bis.jpgSAM_1459.JPG12063512_1065254810173442_3611202990873241961_n[1]bis.jpg12144866_536983793118242_3383672035353668401_n[1].jpgpijpelheide__bis.jpg

editie 2017

Gepost door Dirk Pelgrims op 11/09/2017

EDITIE 2017

Ook dit jaar zal op ZONDAG 12 november er een schow worden ingericht door 'De Vlaamse Border en Fife Fancy Club', ik herhaal Zondag ja wegens omstandigheden zal de show dit jaar doorgaan op een zondag.

affice_Bor&fif_2-page-001.jpg

TERUGBLIK OP 2016

Gepost door Dirk Pelgrims op 09/12/2016

VLAAMSE BORDER EN FIFE FANCY SHOW 2016

SAM_1435.JPGSAM_1440.JPGSAM_1442.JPGSAM_1446.JPGSAM_1443.JPGSAM_1434.JPGSAM_1437.JPGSAM_1433.JPGSAM_1447.JPGSAM_1448.JPG

KALENDER 2016-2017

Gepost door Dirk Pelgrims op 18/03/2016

KALENDER 2016-2017

 

Van

Tot

2016-09-17

2016-09-17

NAMEN-----17 SEPTEMBER

2016-09-24

2016-09-24

WEST-VLAANDEREN-Jong dierendag-----24 SEPTEMBER

2016-10-01

2016-10-01

ANTWERPEN----1 OKTOBER--THE STANDING 1 DAY SHOW & MEMORIAL KRIS CLAES

2016-10-08

2016-10-09

DIAMOND BIRD SHOW-----8 en 9 OKTOBER

2016-10-08

2016-10-08

LUIK----(special Belgische Bult)----8 OKTOBER

2016-10-15

2016-10-15

LIMBURG-----15 OKTOBER

2016-10-22

2016-10-22

OOST-VLAANDEREN -----22 OKTOBER

2016-11-05

2016-11-05

NAMEN-----5 NOVEMBER

2016-11-12

2016-11-12

BORDER EN FIFE CLUB-----12 NOVEMBER

2016-11-12

2016-11-12

LUIK-----12 NOVEMBER

2016-11-18

2016-11-20

REGGIO EMILIA (Italy)-----18 tot 20 NOVEMBER

2016-11-26

2016-11-26

ANPV (Nederland)-----26 NOVEMBER

2016-11-26

2016-11-26

BELGISCHE BULT SHOW (Stekene-O-VL)-----26 NOVEMBER

2016-12-03

2016-12-04

WEST-VLAANDEREN (Gouden ring show)----- 3 EN 4 DECEMBER

2017-01-20

2017-01-22

WK C.O.M. SPANJE (Almeria)-----20 tot 22 JANUARI 2017

1 2 3 4
Webdesign and hosting by digiworx.be | Copyright 2014 | Alle rechten voorbehouden